Auteursmiddag - Kinderen van 'foute' ouders waren ook oorlogsslachtoffers
Schrijvers verbreken het zwijgen, door te schrijven én hierover te praten.

Bijna 80 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog worstelen veel families nog met ‘foute’ politieke opvattingen van ouders, grootouders en zelfs overgrootouders. Kinderen van foute ouders werden na de oorlog zelfs in interneringskampen als Westerbork en Vught geplaatst. Daar wordt liever niet over gepraat. Tot het moment dat iemand gaat graven in de familiegeschiedenis en hier een boek over schrijft. Boeken die voor anderen niet echt welkom zijn.

In Wassenaar is Harry Vogels de eerste geweest met het boek ‘Schaamte en trots in Wassenaar’. Na het verschijnen van dit boek kwam hij in contact met andere auteurs, die ook problemen ondervinden bij hun publicaties. Zouden wij niet juist trots moeten zijn op die kinderen, die zich wisten te ontworstelen aan het foute verleden van hun ouders? En hoe vergaat het de kinderen en kleinkinderen straks bij de opening van de archieven van het Nationaal Archief? Drie van deze auteurs worden op zaterdag 9 april geïnterviewd door journaliste Ellen Klaver in Bibliotheek Wassenaar.

De middag wordt geopend door Ritske Bloemendaal, Wethouder van Cultuur. Vervolgens komt Sipke Witteveen van steunpunt Gastsprekers Westerbork/ Kamp Westerbork aan het woord. Het steunpunt is hét expertisecentrum voor het doorvertellen van oorlogsverhalen in de klas, met verhalen niet alleen van slachtoffers, maar ook van collaborateurs.

Hierna volgen de interviews door Ellen Klaver met de auteurs:

Lenie Degen: 'Versteende Stilte: oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte.' Grootvader NSB’er en NSB-burgemeester: Nog altijd blijkt er een taboe op het onderwerp NSB en NSB’ers te liggen. Lenie Degen hoopt met haar verhaal over haar familiegeschiedenis tot meer bewustwording over thema’s, zoals het buitensluiten, verzwijgen en het oordelen over goed en fout en het bespreken hiervan.

Miloe van Beek: 'Daar praten wij niet over; de erfenis van een oorlogsverleden.' 'Daar praten wij niet over' is een indringend persoonlijk verhaal over verstikkende familiegeheimen in het Gooise Laren en de zoektocht naar vergeving.

Alies Pegtel: 'Haya van Someren-Downer: liberaal activiste.' Een bijzonder boek over een bijzondere vrouw, die afstand heeft genomen van de NSB-geschiedenis van haar ouders en broers. Juist door haar ervaringen tijdens de oorlog heeft zij bijgedragen aan de opkomst van de VVD. Daarom des te opmerkelijker dat de VVD die opdrachtgever was van het boek, de handen er uiteindelijk vanaf trok.

Na afloop is er gelegenheid na te praten met de auteurs en kunt u hun boeken kopen.

Voor meer informatie over deze middag: bel met Harry Vogels, tel. 06 – 22 9 333 75.
Locatie: Bibliotheek Wassenaar
Tijd: 13.30 uur tot 16.00 uur
Kosten: leden € 5,00, niet-leden € 6,00

Terug naar de agenda.