Lezing: Als sterren fonkelen, familiegeschiedenis in oorlogstijd
lokale schrijfster Jet Nijland schreef haar tweede boek over haar eigen familiegeschiedenis en vond tijdens haar onderzoek een verrassende link met Wassenaar!

Jet Nijland is auteur en schrijft historische romans. Haar meest recente boek Als de sterren fonkelen verschijnt op 26 april. Het verhaal is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Jet vertelt deze middag met behulp van beeldmateriaal en geluidsfragmenten over haar zoektocht en over de dwangarbeid tijdens de WOII. Zij dook in de archieven en ging op reis naar Duitsland ten behoeve van haar roman. Zonder dat zij het wist, blijkt de plek waar haar opa tewerkgesteld werd tijdens de oorlog een link te hebben met het dorp waar zij slechts enkele kilometers bij vandaan woont: Wassenaar. Jet leest stukjes voor uit haar roman en neemt je op een toegankelijke manier mee van het verleden naar het heden. Aansluitend vertelt Kees Neisingh van de Historische vereniging Oud Wassenaar meer over de link die Jet heeft gevonden met Wassenaar.

Over Als sterren fonkelen
Als de sterren fonkelen van Jet Nijland is een meeslepende historische roman gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. Liz is vastberaden om erachter te komen wat haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. Op zijn sterfbed laat hij Liz achter met een op het oog onbenullig geel boekje en een stapel ansichtkaarten. Liz duikt in het verleden van haar opa en ontdekt het verhaal van twee jonge mensen: Bram en Saar. Ze worden vlak voor de oorlog verliefd op elkaar. Dan wordt Bram naar Duitsland gestuurd om te werken voor de vijand… Is de liefde sterk genoeg om de oorlogsjaren te overleven? Als Liz in haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis hulp krijgt van een knappe wielrenner, wordt haar reis ook steeds meer een zoektocht naar haarzelf en naar de liefde.

‘Ontroerend en aangrijpend, een verhaal dat verteld moest worden.- Aline van Wijnen, auteur van de prijswinnende roman Het geheime kistje van Elle

'We hebben eindelijk onze eigen Santa Montefiore.' - Marieke Douwes-Fransz, auteur Harper Collins

Over Historische Vereniging Oud Wassenaar
De Historische Vereniging Oud Wassenaer (HVOW) werd opgericht in 1957 door een groepje enthousiaste liefhebbers, in aanwezigheid van burgemeester Baron van Wijnbergen en de commissaris van de Koningin Klaasesz. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers die de vele activiteiten van de vereniging organiseren en uitvoeren. Dit gebeurt onder andere vanuit enkele commissies, die zich onder meer bezighouden met het organiseren van lezingen, excursies, het plaatsen van monumenteninformatieborden, het organiseren van tentoonstellingen in de bibliotheek, het verzorgen van de rubriek Actueel Verleden in “De Wassenaarse Krant”, het organiseren van cursussen en het bijhouden van een bibliotheek.

Locatie: Bibliotheek Wassenaar
Datum: zaterdag 6 mei 2023
Tijd: van 13.30 uur tot 15.30 uur
Kosten: leden € 7,50, niet-leden € 10,00
Sat May 6 1:30 pm

Back to the agenda.