Lezing: Johannes Vermeer
In het voorjaar presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtsexpositie van de 17de-eeuwse schilder Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld zal dit de grootste Vermeer-tentoonstelling-ooit worden.

Het Amsterdamse museum heeft zelf 4 meesterlijke stukken van de Delftse schilder, waaronder het internationaal geliefde "Melkmeisje" en "Het straatje". Ook topstukken van Vermeer op de expositie zijn "Meisje met de parel", "De geograaf", "Schrijvende vrouw met dienstmaagd", en "Vrouw met de weegschaal". Eveneens bijzonder is dat er werken worden getoond die nooit eerder voor het publiek in Nederland te zien waren: het nog maar zeer recentelijk gerestaureerde "Brieflezende vrouw aan een open raam" van de Gemäldegalerie Alte Meister van Dresden is daar een voorbeeld van die voor de expositie-bezoeker niet gemist mag worden.

Met ongeveer 35 schilderijen kan gezegd worden dat Vermeer een klein oeuvre heeft nagelaten. Vanwege de zeldzaamheid, worden Vermeers werken bij uitzondering uitgeleend. Vanwege de verfijnde schilderkunst van zijn werken, is een tentoonstelling ervan een verrukking voor het oog en het hart.

In het filmhuis Wassenaar is in maart op diverse data de documentaire over dit onderwerp te zien, hoe is deze tentoonstelling tot stand gekomen?
Kunsthistoricus en docent Hoo-Man Chan M.A. komt deze middag meer vertellen over Vermeer en zijn werk.

Locatie: Bibliotheek Wassenaar
Datum: zaterdag 18 maart 2023
Tijd: van 14.30 uur tot 15.30 uur
Kosten: leden € 7,50, niet-leden € 10,00


Back to the agenda.