In en uit het keurslijf - 400 jaar vrouwen
In het teken van internationale vrouwendag ontvangt Bibliotheek Wassenaar kunsthistorica Saskia Kuus met haar Lezing In en uit het keurslijf – 400 jaar vrouwen

Eeuwenlang was het keurslijf (korset) een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen. Maar een keurslijf staat ook symbool voor een belemmerende bepaling. Een lezing over het beeld van vrouwen in vier eeuwen geschiedenis.

Veranderend silhouet
Het keurslijf bepaalde de vorm van het bovenlijf en daarmee ook het silhouet van de vrouw. In de loop van de eeuwen veranderende dit silhouet voortdurend. Wat zegt dit over de positie van de vrouw? Welke regels golden er voor vrouwen en meisjes en in welke mate werden deze nageleefd? In deze lezing gaat Saskia Kuus in vogelvlucht langs markante vrouwen, opvallende mode en verschuivende verhoudingen.

Kunsthistorica Saskia Kuus
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij werkte onder andere mee aan de bestandscatalogus Op stand aan de wand, Vijf eeuwen familieportretten in Slot Zuylen en de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee - Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

Locatie: Bibliotheek Wassenaar
Datum: donderdag 2 maart 2023
Tijd: van 19.30 uur tot 20.30 uur
Kosten: leden € 7,50, niet-leden € 10,00


Thu Mar 2 7:30 pm

Back to the agenda.