Zomercursus Botanisch Tekenen
Het maken van een botanische tekening is een oud ambacht.

Na het observeren van de groeiwijze van de plant, krijg je inzicht in de details en de opbouw van de kleuren. Door al deze facetten te schetsen en samen te voegen ontstaat de compositie. Daarna wordt de tekening overgebracht op aquarelpapier. Door steeds laagje voor laagje een tea-wash van aquarelverf aan te brengen komt de aquarel tot stand.

Hoe oud dit ambacht daadwerkelijk is wordt op prachtige wijze zichtbaar op Kasteel Duivenvoorde aan de hand van verschillende collectie stukken, waaronder een prachtige originele uitgave van het Surinameboek van Maria Sibylla Merian.

Janneke van Laar, werkend lid en docent van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland, leert hoe je het oude ambacht Botanisch tekenen kan leren. In een cursus van 3 ochtenden, maak je een begin met tekenen en leer je de fijne kneepjes van dit vak.

De start is een bezoek aan Duivenvoorde waar tijdens een exclusieve lezing de unieke collectiestukken bezichtigd kunnen worden en er meer verteld wordt over het eeuwenoude ambacht. De twee opvolgende cursusdagen vinden plaats in de Bibliotheek Voorschoten waar bij mooi weer gebruik gemaakt wordt van de naastgelegen ontdektuin om zelf aan de slag te gaan met de inspiratie opgedaan bij Kasteel Duivenvoorde.

De benodigde materialen, die meegebracht moeten worden zijn voor de beginners en gevorderden:
-Potloden B2, HB, H2 en een vulpotlood HB is erg handig 0,5 mm/ 0,3 mm
-Transparant liniaaltje van 10 cm.
-Kneedgum
-Glad tekenpapier
-Eventueel een passer en een vergrootglas.

Voor de gevorderden: Ben je in het bezit van aquarelverf en een penseel met een goede punt, dan kun je dat gebruiken in de tweede les. Glad aquarelpapier, een waterbakje en tissues zijn dan ook noodzakelijk.

Meer informatie zie website

Locatie 7 juli 2022: Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
Locatie 14 en 21 juli 2022: Bibliotheek Voorschoten, Wijngaardenlaan 4, Voorschoten
Tijd: van 10.00 uur tot 12.00 uur
Kosten: leden € 59,00, niet-leden € 79,00 (inclusief consumptie, exclusief materialen)

Back to the agenda.