Wassenaarse Ida Gerhardtlezing met dichter Ingmar Heytze
Op donderdag 19 mei vindt voor de tweede keer de Ida Gerhardt lezing plaats in Wassenaar. Dichter Ingmar Heytze komt hiervoor naar de Messiaskerk en zal voordragen uit zijn bundel ‘De honderd van Heytze’ en hij zal deze gedichten toelichten.

Dichter Ingmar Heytze wordt door bezoekers van zijn optredens nog wel eens verward met een cabaretier. De belangrijkste reden daarvoor is dat hij niet alleen zijn gedichten en vertalingen geweldig voordraagt, maar er ook van alles bij vertelt. Heytze houdt zich daarbij ver van interpretatie van zijn eigen werk. Dat moet de lezer of luisteraar zelf maar doen: "Een gedicht is net een mop, als je hem moet uitleggen was het geen goede mop, en als hij wel goed was, is hij dat na uitleg zeker niet meer."

‘De Honderd van Heytze’ zijn de honderd gedichten die iedereen van Heytze in de kast zou moeten hebben, voorzien van tekst en uitleg in de vorm van de anekdotes, verhalen, betogen en improvisaties waarmee hij furore maakte tijdens duizenden voordrachten in Nederland en België. Duik in het poëtisch universum van een van de vitaalste dichters van Nederland.

Over de Ida Gerhardt Lezing
Ida Gerhardt hoort de tot de grootste dichters van Nederland. Samen met haar ouders en zus woonde ze een kleine tien jaar in Wassenaar in het huis naast het kerkgebouw van de Vrijzinnigen NPB aan de Lange Kerkdam. De Wassenaarse Poëzieroute nam twee regels van Gerhardts gedichten op bij de Dorpskerk en bij de kerk van de vrijzinnigen NPB. In 2020 startten de Bibliotheek, Vrijzinnig in Wassenaar en de Protestantse Gemeente Wassenaar een nieuwe traditie: De Ida Gerhardt Lezing. Een jaarlijkse lezing over de kracht en noodzaak van poëzie in Wassenaar als eerbetoon aan de dichter Ida Gerhardt (1905-1997) Vanwege de Corona-Pandemie kon er in 2021 geen lezing plaatsvinden. We starten er nu weer mee in de hoop met dit jaarlijks evenement de waarde van poëzie te benadrukken.

De lezing wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Wassenaar, Vrijzinnigen NPB Wassenaar en Bibliotheek Wassenaar-Voorschoten.

Locatie: Gebouw van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46, Wassenaar
Datum: donderdag 19 mei 2022
Tijd: om 20.00 uur
Kosten: € 10,00

Back to the agenda.