Thom Hoffman; Indië, betovering en desillusie
De van oorsprong Wassenaarse Thom Hoffman komt terug naar de geboortegrond en vertelt op uitnodiging van boekhandel de Kler en Bibliotheek Wassenaar alles over zijn nieuwe boek: Indië, betovering en desillusie.

Indië, betovering en desillusie
Een persoonlijke zoektocht naar een verborgen geschiedenis Thom Hoffman ‘Thom Hoffman vindt een nieuwe vorm voor koloniale geschiedschrijving.’ NRC

Hoffmans jarenlange zoektocht naar het werkelijke Indië, vanaf het begin van de VOC tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië, vindt zijn eindpunt in dit boek

‘Boven mijn jongensbed hing een Sumatraanse tijger.’ Zo begint Thom Hoffmans fascinerende en beeldende reis door de tijd. Onder een imposante tijgerkop droomde hij als 13-jarige over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.

Geraakt door Couperus, Multatuli, Kousbroek, Kartini, Székely-Lulofs en andere schrijvers, en door films en documentaires, maakte Hoffman de afgelopen dertig jaar een persoonlijke reis. Hij begon met het verzamelen van boeken over Nederlands-Indië en hoe meer hij las, hoe duidelijker de contouren zich aftekenden van de kolonie onder Nederlands gezag, van de VOC tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Een geschiedenis die ver uitstijgt boven familieverledens.

Indië als decor voor betovering, mysterie en schandaal, maar ook het strijdtoneel voor opvattingen over verandering. Het Indonesisch vrijheidsstreven leefde op. Hoe ging Nederland daarmee om? Boeiende persoonlijkheden als Jacob Haafner, baron Van Hoëvell, Kartini, Tan Malaka, Hatta en Soekarno completeren een caleidoscopisch en vaak aangrijpend beeld.

Indië, betovering en desillusie is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie.

In de pers:

‘Geef die man een filmprogramma! – Hoffman is een geboren verteller.’Het Parool

‘De klassieke fotografie van Nederlands-Indië, waar “mooi” de maatstaf was, kantelt in Hoffmans visie en krijgt een zwarte schaduw. De tentoonstelling weet beslist het hart en geweten van nu te raken. Indrukwekkend en beklemmend.’ **** NRC Handelsblad

Locatie: Bibliotheek Wassenaar
Datum: donderdag 23 februari 2023
Tijd: van 19.30 uur tot 21.30 uur
Kosten: leden € 7,50, niet-leden € 10,00


Back to the agenda.